Spelen doe je samen: dit zijn de leukste coöperatieve spellen van het moment

Weinig zo lekker als een potje echt goed winnen van je tegenstander, toch? Maar wat óók leuk is, is samenwerken om een spel tot een goed einde te brengen. Even wennen voor de strijdlustigen die graag als winnaar uit de bus komen misschien, maar heus: coöperatieve spellen zijn hartstikke leuk, én ze worden steeds populairder. Met grote regelmaat komen er nieuwe coöperatieve spellen op de markt. Bij de grote uitgevers, maar ook de kleinere. De leukste en nieuwste coöperatieve spellen zetten we hier voor je onder elkaar!

Similo Mythen
8+
28
15 min.

Similo: Mythen

Similo is een populaire serie van uitgever 999 Games, met eerdere edities als Sprookjes, Historie en Dieren. Nieuw in deze lijn is het onlangs uitgebrachte Similo Mythen dat -je raadt het al- volledig draait om wezens uit de Griekse mythologie.

In dit coöperatieve kaartspel ga je samen op zoek naar de juiste kaart over de Griekse mythen. Er liggen twaalf karakters op tafel, één speler heeft een karakter in gedachten en geeft hierover hints. Na iedere hint moeten de andere spelers één karakter van de tafel verwijderen. Doen ze dit goed, dan blijft aan het eind van het spel alleen nog het gezochte karakter over en win je samen het spel!

Similo Mythen is niet alleen een lekker snel coöperatief spel dat iedere keer weer spannend uitpakt, het is ook nog eens een feest voor het oog. Het spel is namelijk -net als alle andere edities uit de serie- heel tof geïllustreerd, wat iedere kaart een kunstwerkje maakt.

8+
15
25 min.

Legends of Hellas

Similo Mythen is niet het enige nieuwe coöperatieve spel rond mythologische wezens, ook Legends of Hellas speelt zich af rond deze verhalen. En net als Similo Mythen zijn de kaarten van dit coöperatieve kaartspel stuk voor stuk werkjes om van te genieten, met illustraties van de hand van illustrator Bartel Bruneel, die hiermee debuteert als illustrator in de bordspellenwereld.

Maar goed, het oog wil wat, maar de spelers natuurlijk ook. En dat komt goed uit, want Legends of Hellas is een superleuk spel. Als ware helden trek je in verschillende missies ten strijde om mythologische monsters te verslaan.

Wat Legends of Hellas anders maakt dan veel andere coöperatieve spellen, is dat spelers elkaars kaarten niet mogen zien. Bovendien mogen ze niet met elkaar communiceren om hints te geven over de kaarten die ze hebben, maar tóch moet er samengespeeld worden om de monsters te verslaan. Een heel andere beleving van coöperatief spelen!

13+
14
45+ min.

Stardew Valley: The Board Game

Hier moeten veel spelletjesfanaten enthousiast over zijn: Stardew Valley: The Board Game is bijna in Nederland! Stardew Valley is een coöperatief bordspel over landbouw en vriendschap, gebaseerd op het de gelijknamige videogame van Eric Barone.

In dit spel werk je samen met je collega-boeren om de Vallei te redden van de snode JojaMart Corporation. Om dit te doen, moet je boeren, vissen, vrienden en allerlei verschillende grondstoffen vinden om je opa’s Doelen te vervullen. Verzamel voorwerpen, breng dieren groot en verken de mijn. Krijg krachtige upgrades en vaardigheden en kijk naarmate de seizoenen verstrijken of je de magie van Stardew Valley kunt beschermen!

Van de doos en de vormgeving alleen al word je blij, en van het spel zelf nog blijer. Half mei is ‘ie hier verkrijgbaar, en wij kijken er alvast naar uit!