6 x dit zijn de leukste kaartspellen van nu

Kaartspellen bestaan natuurlijk al sinds mensenheugenis. De eerste kaartspellen werden namelijk al in de zeventiende eeuw gespeeld! Maar tegenwoordig bestaat een leuk kaartspelletje allang niet meer alleen uit klaverjassen, patience of pesten. Er zijn allerlei leuke, snelle en kleurrijke kaartspellen te koop rond de meest uiteenlopende thema’s en in allerlei moeilijkheidsgraden, leuk voor jong en oud. De nieuwste, leukste kaartspellen van dit moment hebben we voor je op een rijtje gezet.

10+
37
45 min.

Donkey Valley

Altijd leuk, spellen rond een dierenthema. In Donkey Valley draait het allemaal om, je raadt het al, ezels. Pakezels welteverstaan. Jij en je mede ezelhandelaren moeten in dit kaartspel niet alleen jullie ezels, maar ook zware ladingen naar de top van de Grand Canyon zien te krijgen.

Om deze gevaarlijke route succesvol af te leggen, moet een scherp oog hebben voor hoeveel elke ezel wat kan dragen. Je schat in hoe zwaar ladingen zijn en verdeelt deze over je ezels. Natuurlijk kun je ook een beetje hulp inschakelen! Bel de juiste mensen, maak gebruik van de gunsten van werknemers op het beste moment en weiger contracten die je niet vertrouwt.

Krijg je al je (overigens schattig getekende) ezels veilig naar de andere kant van de vallei? Dan win je dit kaartspel!

8+
68
20 min.

Fast Food Fury

Foodtrucks vind je tegenwoordig niet meer alleen op ieder mogelijk festival, maar ook op je spelletjestafel. Het snelle reactiespel Fast Food Fury draait namelijk helemaal om deze restaurants op wielen. Ken je die online restaurant spelletjes waarbij je zo snel mogelijk klanten moet bedienen? Fast Food Fury is een beetje dat, maar de analoge versie.

Met je koksmuts op ga je in Fast Food Fury aan de slag als chef van verschillende foodtrucks op hetzelfde festival. Stel je team samen en bereid je voor op een flinke portie keukenchaos. Probeer samen snel de juiste producten te pakken om zo bestellingen van hongerige klanten te voltooien. Heeft jouw team als eerste een bestelling af, dan heb je een tevreden klant en kun je geld innen. Help zo veel mogelijk klanten en verdien meeste geld, dan win je dit semi-coöperatieve kaartspel.

Extra mooi: Fast Food Fury is een spel in de milieuvriendelijk geproduceerde kaartspellenlijn van Jolly Dutch, wat betekent dat het is gemaakt van FSC-materialen, biologisch afbreekbaar plastic, inkt, en hars in plaats van lijm. Ook de volledige carbon footprint wordt gecompenseerd.

7+
2+
20 min.

Gasha

Kan je het je nog herinneren van vroeger, dat je bij je ouders zeurde om een muntje om in zo’n automaat met van die plastic ballen met speelgoed erin te doen? Iedere keer was het weer spannend wat je zou krijgen. Zo’n plakhand voor aan het raam, zo’n tuimelmannetje die naar beneden liep of iets heel anders. Afijn, op dit principe is het supervrolijke kaartspel Gasha gebaseerd.

Iedere beurt in Gasha trek je twee kaarten. Op de achterkant van elke kaart zie je welke speeltjes je kunt krijgen. Kies de goede automaten en vorm van de speeltjes die je krijgt setjes die je kunt inwisselen voor punten en bonussen. Klinkt simpel, toch? De spelregels van Gasha zijn lekker toegankelijk zodat je het spel snel aanleert en dit maakt het spel leuk voor jong en oud. Speel je Gasha met écht jonge kinderen? Dan bieden de vereenvoudigde regels uitkomst, deze maken het spel ook geschikt voor jonge kinderen en onervaren spelers.

En geef eerlijk toe: alleen van die vormgeving word je toch al blij? Het spel werd geïllustreerd door Christine Alcouffe (Paper Tales, Yōkai) en Miguel Coimbra (7 Wonders, Small World), waardoor iedere kaart een feestje op zich is.